Certificat d'eficiència energètica
Què és la qualificació energètica?
La qualificació energètica és el resultat del càlcul del consum d’energia necessari per satisfer la demanda energètica de l’edifici en condicions normals de funcionament i ocupació.
Classifica els edificis dins d’una escala de set lletres, on la lletra G correspon a l’edifici menys eficient i la lletra A l’edifici més eficient segons el consum d’energia i les emissions de CO2 comparades amb un edifici base de similar tipologia i localització.
Què és el certificat energètic?
El certificat energètic és un document que verifica la conformitat de qualificació energètica obtinguda i el realitza un tècnic certificador.
Un cop verificada aquesta conformitat i obtingut el certificat, cal sol.licitar l'etiqueta energètica a l'ICAEN (Institut Català d'Energia).
Què és l'etiqueta energètica?
L’etiqueta energètica és el distintiu que assenyala el nivell de qualificació d’eficiència energètica obtinguda per l’edifici o parts d’edifici.
Un cop revisada i validada la documentació presentada, l’ICAEN enviarà l’etiqueta d’eficiència energètica al propietari de l’edifici amb validesa de 10 anys des de la seva data d’emissió.
Quins edificis tenen l'obligació de tenir un certificat d'eficiència energètica?
- Els edificis de nova construcció.
- Els edificis o parts d’edificis existents que es venguin o lloguin a un nou arrendatari.
- Els edificis o parts d’edificis existents en els què una entitat pública ocupi una superfície útil total superior a 250 m2 i que siguin freqüentats habituament pel públic.
Quines responsabilitats té el promotor o propietari?
- Encarregar la realització de la certificació d’eficiència energètica a un tècnic certificador.
- Fer presentar el certificat d’eficiència energètica a l’ICAEN (Institut Català d'Energia). Ho pot delegar també en el tècnic certificador mitjançant declaració responsable.
- Incloure l’etiqueta energètica de l’edifici en tota oferta, promoció i publicitat dirigida a la venda o lloguer.
- En edificis freqüentats pel públic s’ha d’exhibir l’etiqueta en un lloc visible.
- Transferir el certificat i l’etiqueta energètica al nou propietari en cas de venda o una còpia d’aquest al llogater en cas de lloguer.
- Oferir la col·laboració necessària per tal de facilitar a l’ICAEN el control i les inspeccions de verificació de la certificació.
- Conservar la documentació original.
- Renovar o actualitzar el certificat d’eficiència energètica una vegada expirat el certificat.
Quines responsabilitats té el tècnic certificador?
- Donar-se d’alta al registre de tècnics certificadors de l’ICAEN.
- Realitzar les proves, comprovacions i inspeccions necessàries per tal de confirmar l’autenticitat de la informació continguda en el certificat.
- Realitzar recomanacions de millora d’eficiència energètica que siguin tècnicament viables i rendibles econòmicament, d'acord a la normativa vigent.
- Oferir la col·laboració necessària per tal de facilitar a l’ICAEN el control i les inspeccions de verificació de la certificació.
Quines són les responsabilitats de l'ICAEN?
- Habilitar un registre públic dels edificis amb certificat d’eficiència energètica.
- Inspeccionar i fer un control tècnic i administratiu dels certificats, i expedir l’etiqueta d’eficiència energètica de l’edifici.
- Habilitar un registre de tècnics certificadors.
Quina és la caducitat del certificat d'eficiència energètica?
El certificat d’eficiència energètica tindrà una validesa màxima de 10 anys. Passat
aquest termini, caldrà renovar-lo.
El certificat , però, es podrà renovar voluntàriament si hi ha variacions en aspectes que afectin la seva eficiència energètica i per tant puguin modificar la seva qualificació energètica i el seu certificat.
Per què es crea la obligatorietat d'una certificació energètica?
Segons la Directiva Europea 2002/91/CE relativa a l’eficiència energètica dels edificis, els edificis consumeixen el 40% de l’energia final consumida a la Unió Europea.
Per tant, els edificis són un dels principals responsables del canvi climàtic degut, entre d’altres, a les emissions de CO2 provocades pel consum de combustibles fòssils.
Per disminuir el consum energètic dels edificis, aquesta directiva va establir entre d’altres mesures la certificació energètica d’edificis.
Vuit anys després, amb la Directiva 2010/31/UE relativa a l’eficiència energètica dels edificis, i que actualitza l'anterior, es fa un pas endavant i s'introdueixen entre d’altres, el concepte d’edificis de consum d’energia quasi nul i un calendari per introduir-los en el parc d'edificis.
La directiva defineix aquests edificis de consum d'energia quasi nul com aquells que tenen un nivell d'eficiència energètica molt alt. La quantitat gairebé nul·la o molt baixa d'energia requerida hauria d'estar coberta principalment per energia procedent de fonts renovables, produïda in situ o en l'entorn.
El calendari que fixa la Directiva europea per a la introducció dels edificis de consum d’energia quasi nul és el següent:
- El 31 de desembre de 2020 tots els edificis de nova construcció hauran de ser edificis de consum d'energia gairebé nul.
- Després del 31 de desembre de 2018, els edificis nous que estiguin ocupats i siguin propietat d'autoritats públiques, hauran de ser edificis de consum d'energia gairebé nul.
La nova directiva europea sobre eficiència energètica d’edificis planteja nous reptes els propers deu anys, i es responsabilitat de tots, Administració Pública, empreses del sector i els usuaris dels edificis , reduïr el consum d'energia.
Podeu consultar més informació a la web de la Generalitat de Catalunya.